Het stond al jaren op mijn to-do-list om Great Dixter House and Gardens in Northiam, East Sussex te bezoeken.Dit huis is bekend geworden als woonhuis van de ‘gardener’ Cristopher Lloyd, die in 2006 is overleden op 85-jarige leeftijd. Hij schreef 42 jaar lang elke week een column voor Country & Living en schreef daarnaast talloze boeken over beplanting, plantkeuzes voor de tuin, waarbij hij vaak zijn eigen tuinen als voorbeeld gebruikte.

Dit jaar kwam het er eindelijk van op zaterdag 20 oktober, een vrij bewolkte dag. Op naar Great Dixter! We waren bijna de enige bezoekers, maar waren dan wel meteen met zijn tienen!

Het ziet er fantastisch uit als je aankomt: een prachtig groot middeleeuws huis omringtdoor nog redelijk in bloei staande tuinen met veel mooie herfstkleuren. We begonnen onze rondgang in de Meadow garden:

Vervolgens liepen we rechtsaf onder een grote taxus poort door de ‘sunk garden’ in: een beetje vierkante tuin omgeven door grote rietgedekte schuren met een ovale vijver in het midden. Via smalle paadjes en trapjes kan je rondjes lopen door dit tuindeel. Veel prachtige dahlia’s, grassen en ander moois.

 

 

Van de Sunk Garden loop je via de Wall Garden naar het   prachtige huis. De familie Lloyd was een groot liefhebber van Teckels (Dachs Hund in het Engels ;)). En als eerbetoon aan hun geliefde diersoort ligt er in de Walled garden een enorme kiezel-teckel:

De rechterhelft van het huis stamt uit de middeleeuwen en in begin 1900 heeft de architect Lutyens (je weet wel van die bekende tuinbank) er een linkerhelft aangebouwd in authentieke stijl. Later die middag gaan we een rondleiding krijgen door het middeleeuwse deel.

Drie behoorlijk bejaarde dames runnen dit deel: de een neemt de sleutellabeltjes in ontvangst (alternatief kaartje), de tweede zit achter de boekentafel met een deel van het geschreven werk van Christopher Lloyd en nummer drie gaat tekst en uitleg geven. Maar is zo slecht ter been dat ze zich moet vastklampen aan uiterst bijzondere middeleeuws antieke meubelstukken om niet om te vallen! ¬†Bezielend vertelt zij over de geschiedenis van het huis, die dus echt terug gaat naar 1440 ongeveer. Foto’s maken mag jammer genoeg niet binnen.

De Great Hall is echt schitterend om te zien. Ook Christopher Lloyds ‘study’ krijgen we te zien. Hier vertelt zij zo lovend en in detail over hem, dat mijn schoonzusje vraagt of ze een ‘relative’ is van hem. Het enige antwoord dat ze krijgt is een klap op haar rug en een schalks glimlachje! Wij weten genoeg en denken er het onze van!

Na de geweldige, vol Engelse humor, rondleiding moet er uiteraard een boek van DE Christopher Lloyd gekocht worden en mijn keuze is ‘COLOUR for adventurous gardeners’. Volgens onze gidse ‘hand signed’ door de master himself, toen hij nog leefde. Thuis in Nederland lijkt na bestudering van de ‘EX LIBRIS’ het toch meer een print te zijn!

Nog even terug naar de tuinen:

Na de Walled Garden lopen we door naar de Peacock garden, the High en Topiary Garden.

In de Peacock garden veel gevormsnoeide taxus in pauwvorm uiteraard. Ook hier weer veel paadjes, doorkijkjes en heggen die door de kids met veel enthousiasme uit geprobeerd worden.

Gelukkig zijn er bijna geen andere bezoekers, dus kunnen hun gang gaan.

En ik blijf foto’s schieten, ondanks het grauwe weer. De ene border spreekt nog meer aan dan de andere, hoewel er ook wel uitgebloeide stukken tussen zitten. Vaak is dan toch de vorm of structuur van de plant nog dusdanig dat het toch de moeite is om te zien. Aan de achterkant van het huis ligt een wat landelijker tuin, de Orchard (boomgaard) welke enigszins naar beneden loopt. Aan het eind daarvan komen we terecht bij de Nursery (kwekerij) en daar word je heel hebberig van!

Ik weet me te beheersen en koop slechts 2 dezelfde bijzonder Salvia plantjes, die inmiddels in de tuin staan. Nu maar hopen dat ze ook ‘hardy’ genoeg zijn voor het Hollandse klimaat (dat toch echt anders is dan dat in Zuid Engeland).

Ook is daar nog een kleine Gift Shop en Tea room, waar we even neerstrijken.

Al met al een bijzonder inspirerende middag daar in

GREAT DIXTER HOUSE AND GARDENS.