Op een grauwe grijze herfstdag zoals vandaag lijkt de zomer alweer te lang weg, terwijl het nog maar weken geleden is  dat we heerlijk konden nazomeren.Op een van die mooie dagen werd ik door vriendin Marieke uitgenodigd om mee te gaan naar tuin Festina Lente in Katwijk.

IMG_9298Festina Lente is een pluktuin, een bezoektuin èn kwekerij van niet alledaagse planten. Vriendin Marieke is reisleidster bij Garden Tours en als zodanig ook zeer geïnteresseerd in alles wat groeit en bloeit, dus we konden samen helemaal los gaan over een bijzondere dahlia of een schattig grasje.Nou, er viel meer dan genoeg te bewonderen en te becommentariëren kan ik jullie zeggen!

 

IMG_9300We hebben uren gespendeerd in de bezoektuin en genoten van alle prachtige bloeiende vaste planten en stralende grassen en ze bijzonder uitvoerig bestudeerd. Na onze uitvoerige wandeling door de bezoektuin van Festina Lente gingen we heel hebberig de pluktuin in. En hebben ons helemaal uit geleefd met het knippen van al dat vrolijks en moois. Voor slechts 7,50 euro kan je een boeket plukken, zo dik als je hand kan vasthouden en dat is veel meer dan we dachten.

Festina Lente betekent ‘Haast je langzaam’ en dat is precies wat de planten hier mogen doen:groeien in hun eigen tempo en daar krijg je tevreden planten van.

Sinds 200IMG_93011 kweken de dames van Festina Lente niet alledaagse planten. Planten die je in het tuincentrum bijna nooit tegenkomt. Oorspronkelijk was een groot deel van hun assortiment eenjarig, of gedraagt zich in ons klimaat als zodanig. Inmiddels is het aanbod vaste planten vele malen groter en zijn er kuipplanten, bollen en knollen en grassen toegevoegd. Voorwaarde is wel dat ze iets extra moeten hebben. Zoals langdurige bloei, lekker geurend, groenblijvend en natuurlijk: niet overal verkrijgbaar.

 

Dus ook de kwekerij konden we niet links laten liggen en hebben gegrasduind in het geIMG_9314weldige assortiment bijzondere vaste planten. We hebben onze hebberigheid redelijk bedwongen en gingen met slechts 1 karretje (een krat op een golftrolley!) vol naar de kassa. Onze vangst bestond o.a. uit Dahlia nr. 34 (hoe grappig is dat een dahlia met een nummer!), Persicaria ‘Jo and Guido’s form’, Sanguisorba ‘Pink Brushes’, Coreopsis verticillata ‘Red Ruby’

 

Al met al hebben we een groot deel van de middag gespendeerd bij tuin Festina Lente. Wat ik nog wil vermelden is de behulpzaamheid en aardigheid van de medewerkers. Zeker de moeite van een bezoekje waard in 2016 als de tuin begin maart weer opengaat voor bezoekers.

IMG_9307