Sinds anderhalf jaar hebben we een volkstuin erbij! Het geeft veel voldoening om groente van eigen (onbespoten) teelt te eten en volop bloemen te kunnen plukken, maar je moet er wel iets voor doen!!

Je moet een soort van liefde voor schoffelen ontwikkelen om een moestuin te willen hebben, want dat is je voornaamste bezigheid gedurende het groeizame seizoen. Iedere keer maar weer schoffelen, schoffelen, schoffelen. Af en toe water geven hoort er ook bij, maar echt vooral schoffelen. En dat is niet altijd leuk kan ik je zeggen. En het lijkt wel of onkruid 3x zo snel groeit als je gezaaide en gepote goed! Als je je even omdraait neemt het onkruid alweer de overhand.

Maar als je dan eindelijk de aardbeitjes kan plukken of de paarse (groene hebben ze wel in de winkel) stokbonen en de gele courgettes, dan weet je weer waarom je steeds maar schoffelde, want er gaat niets boven de smaak van vers geplukte onbespoten groente. Om nog maar te zwijgen wat een plezier het geeft om weken achter elkaar de prachtigste dahlia’s, alle tinten blauwe korenbloemen, gladiolen etc. te kunnen plukken.

Met dat in het achterhoofd ga ik straks met frisse tegenzin weer aan het schoffelen!